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Rule 7.08(a)(4)
Any runner is out when-

• That runner slides headfirst while 
advancing.

(Majors and Minors)

• It is LEGAL to slide headfirst while 
RETURNING to a base.
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Rule 7.08(a)(1)
Any runner is out when-
• Running more than 3ft away from his baseline to avoid being 

tagged UNLESS he/she is avoiding interfering with a fielder 
fielding a batted ball.

• A runner’s baseline is established when the tag attempt 
occurs and is a straight line from the runner to the base to 
which he/she is attempting to reach.

• Note that what determines the base path is where the runner 
is at the time the fielder in front of them receives the ball and 
attempts to make a play

• One guideline is whether the fielder upon 
making a step and a reach, was able to tag 
the runner who is trying to pass him.
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Rule 7.05(g)
• IF a thrown ball LEAVES THE FIELD OF PLAY, the ball 

is dead and 2 Bases are awarded

• IF the throw is the FIRST play by an infielder … award 
bases based upon the position of the runners “AT 
THE TIME THE BALL WAS PITCHED.”

• In all other cases, it shall be “AT THE TIME THE WILD 
THROW WAS MADE.”

• So umpires need to know where the runner was 
when the throw is made
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Rule 7.05(g)(h)
EXCEPTION: thrown out of play by the pitcher

• If it is a pickoff throw from the pitcher who first 
steps off the rubber, it is a throw from an infielder 
and two bases are awarded

• BUT if it is a pickoff throw from the pitcher and he is 
still on the rubber, 7.05(h) applies, and the award is 
one base

• Umpires must watch the feet carefully!
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RULE 6.03/6.06
Batter’s Box

• 6.03: The batter’s legal position shall be both feet within the batter’s box

• Approved Ruling:  The lines defining the box are within the batter’s box

• Batters can take their batting stance anywhere inside the batter’s box, as long 
as they have both feet in the box (even if their foot is touching the outline), 
when the pitcher delivers the pitch. If part of a foot is over the line the 
umpire should tell the batter to get in the box.  If it is still over the line when 
the pitch is thrown the umpire is free to call the pitch a strike.

• 6.06: A batter is out for illegal action when hitting the ball with one or both 
feet on the ground ENTIRELY out of the batter’s box

• If one foot of the batter falls entirely outside of the batter’s box while
swinging and that batter makes contact with the ball, the batter is called out.
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There is a distinction between their legal 

position when taking their stance and their 

legal position when hitting the ball



Batter Foot in the Box 6.02(c)

After entering the batter’s box, the batter must remain in the box with at 

least one foot throughout the at bat.

MAY STEP OUT OF BOX

• On a swing, slap, or check swing. 

• When forced out of the box by a pitch. 

• When the batter attempts a “drag bunt”  

• When the catcher does not catch the pitched ball. 

• When a play has been attempted. 

• When time has been called. 

• When the pitcher leaves the dirt area of the pitching mound or takes a 
position more than five feet from the pitcher’s plate after receiving the 
ball or the catcher leaves the catcher’s box. 

• On a three ball count pitch that is a strike that the batter thinks is a ball. 
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6.07
BATTING OUT OF TURN

If Batting out or order is determined there 
are 3 questions you must ask:

• Who is the PROPER batter?

• Who is the next PROPER batter?

• Did anyone advance because of someone 
batting out of turn?
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It turns out, the answer to these 

questions depends on when the 

appeal is made



6.07
BATTING OUT OF TURN
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If appeal is made: Action taken: If baserunners

advanced:

before improper batter 

completes time at bat

• Proper batter can take 

place in batter’s box and 

assume the count

• If there is a count, proper 

batter does not get credit 

for an at bat

All baserunners’ advances are 

legal

after improper batter completes 

time at bat, but before next 

pitch or play

• Proper batter is called out

• Batter is up who follows 

proper batter (who was 

called out) in lineup

Baserunners who advanced 

due to actions of improper 

batter are nullified (including 

the improper batter, if he 

reached base). Other 

advances are legal

(eg stolen base)

After subsequent pitch or play • Improper batter and his 

actions are legalized

• Batter is up who follows 

this (now legalized) 

improper batter in lineup

All baserunners’ advances 

are legal



6.07
BATTING OUT OF TURN

• If batting out of turn is appealed, the result of the 
previous play is nullified – INCLUDING any outs!  So 
make sure you know what you want before you 
appeal – you will also lose any outs from the play.

• NOTE:  It is up to the DEFENSE to catch batting out or 
order.  

– The UMPIRE will not tell the offense.

– The SCOREKEEPER is not to bring it to the team’s attention 
either.  

– This is one of the reasons communications devices are not 
allowed in the dugout.
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Rule 5.11
Putting the ball back in play after a ‘dead’ 

ball (or “time”) requires -

• Pitcher on the rubber in possession of 
the ball

• All players on the field in fair territory 
(except the catcher)

• Umpire calls ‘play’

• Ball ‘in play’ needed for an appeal
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Rule 2 Appeal
• An appeal is an act of a fielder in 

claiming a violation of the rules by 
the offensive team.

• Rule 7.10 (a)-(d) notes 1&2
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Rule 7.10
• Who can make an appeal and when??

– player makes appeal

– before next pitch or a play

•An appeal is NOT considered a play

• What’s necessary to make an appeal?

– live ball (see rule 5.11)

– state what you’re appealing (verbal or non-
verbal)

– touch base or runner
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Rule 7.10
Do NOT call time out before making an appeal!!!

Common scenario:

• On a fly ball, a runner tags up and takes the next 
base

• The defense believes the runner left too soon, so 
wants to make an appeal

• Defense calls “time” – usually because they want to 
tell the pitcher to throw the ball to the base for an 
appeal

• But an appeal has to be made with a live ball 

• So now time passes while the pitcher is instructed to 
put the ball back in play and THEN throw to the base
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Rule 7.10
What can go wrong during all this?

• The pitcher can step off with the wrong foot while 
putting the ball back in play, so now it’s an illegal 
pitch and the appeal is nullified

• A runner can break for home during the appeal so 
they throw home to get him – that’s a play, nullifying 
the appeal.

• Hence the need to make an appeal with a live ball

• Teach the kids – don’t call time out, don’t throw the 
ball back to the pitcher, just throw to the base and 
make the appeal
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Rule 7.10
• Successive appeals may NOT be made 

on a runner at the SAME base (but they 
can be made on other runners at that 
base or that runner at other bases)

• If a defensive team throws the ball out 
of play in the act of making an appeal, 
NO second appeal would be allowed.
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And while we’re on the 
subject…

• We hear “throw it to the pitcher” all the time out 
there, in the middle of some action

• Players evidently think that will stop the advance 
of runners

• Throwing the ball to the pitcher DOES NOT end a 
play!

• Some of the confusion may stem from Rule 7.13 
(Leaving Early) – but this doesn’t kick in until the 
previous play is OVER
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Rule 7.13
Leaving Early

• Maj/Min:  When a pitcher is in contact with the 
pitcher’s plate and in possession of the ball AND 
the catcher is in the catcher’s box ready to 
receive the delivery of the ball , base runners 
shall not leave their base UNTIL the ball has been 
delivered AND has reached the batter.

• Violation by ONE runner affects ALL runners!!!!  
That is, if one runner leaves
early, they ALL left early.

• NOT an appeal play, umpire
will call it when seen
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Rule 7.13(a)
Ball is Not Hit

• When a runner leaves early and the batter 
does NOT hit the ball, allow the play to 
continue.

• IF the runner is put OUT, he/she is OUT.  
Any other runners must return to their 
original bases

• If he/she is SAFE, all runners must return 
to their original base occupied before the 
pitch.

P
L

A
Y

IN
G

 R
U

L
E

S



Rule 7.13(b)
Ball is Hit

• When a runner leaves early and the batter DOES hit 
the ball, allow the play to continue.

• IF the runner or any other runner is put OUT, he/she 
is OUT.

• If not put out or forced to advance, all runners must 
return to their original base OR to the unoccupied 
base nearest to their original base.

• In no event shall a batter advance beyond 1st base on 
a single or error, 2nd base on a double or 3rd base on 
a triple.

• The umpire-in-chief (plate umpire) shall determine 
the value of the hit.
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Rule 7.13(c)
Hit to Infield

• When a runner leaves early and the batter hits or 
bunts the ball WITHIN the infield, or the batter 
advances on an uncaught third strike

• NO runners will be allowed to score!

• What if the bases are loaded and everybody 
advances?

• The runner from third crosses the plate but the rule 
says not to count the run

• But that runner is not out, either, so you can’t record 
an out … so …

• POOF!! 
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Knowing the Rules 
Prepares You to Play

But in baseball, you should always be 
ready for the unexpected…
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How many outs did you count on that 
play? (6)
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End of Section 3


